tendon nedir

İskelet ve kaslarımız ile birçok şeyi yapmamıza yardımcı olur. İtmemize, çekmemize, kaldırmamıza, atmamıza ve gülümsememize yardımcı olurlar. Yiyeceklerimizi çiğnememize, yutmamıza ve sindirmemize, bilgisayar oyunları oynamamıza ve spor yapmamıza yardımcı oluyorlar.

Kaslar son derece organize yaratılmıştır ve iskeletin kemikleriyle birlikte muazzam bir yapıda çalışırlar .
Ancak kaslar ve kemikler ortak çalışmadan önce birbirlerine bağlanmalıdırlar. İskelet sistemi ile ilişkili diğer iki bağ dokusu, tendonlar ve bağlardır.

Her iskelet kası , kasların uçlarında bir araya gelen ve tendonları oluşturan bir bağ dokusu tabakası ile çevrilidir. Kas kasılmaları iskelet hareketine izin verir, çünkü kaslar tendonlarla kemiklere bağlanır. Bu bağlı kaslar, eklemlerde dönen kemikleri çeker ve belirli bir vücut hareketi oluşturur.

İşleri çok karmaşık hale getirmeden, bu makale tendonlarınızın anatomisi ve işlevi hakkında bilmeniz gereken her şeyi kısaca açıklayacaktır.

Tendonlar Nedir?

Tendonlar, iskelet kemiklerine kas bağlayan dar, elastik olmayan, yoğun, beyaz lifli bantlardır (bağ dokusu). 

Kasın kuvvet uygulayabildiği kemiği ve eklemi kontrol edebileceği bir sistemde çalışırlar. Tendon olmadan kaslarınız işe yaramaz et parçalarıdır.

Tendonlar kasın rolüne bağlı olarak farklı şekil ve boyutlara sahiptirler. Bazıları daha kısa ve geniştir, bazıları ise daha uzun ve incedir.

Tendonlar genellikle elastik lif içermez, çünkü kaslar elastik liflere ihtiyaç duyulmayacak şekilde bir enerji damperi görevi görür. Bununla birlikte, elastik enerjiyi saklama ve serbest bırakma yeteneğine sahiptirler ve rehabilitasyon programları tendon elastikiyetini artırmayı amaçlamalıdır.

Bir tendonun ana özellikleri nelerdir?

  • kollajen liflerinin parlak bantları;
  • parlak beyaz renkli;
  • esnek fakat esnek değil;
  • büzülmeyen eylemsiz bir yapı;
  • yavaş iyileşir;

Tendonların işlevleri nelerdir?

Tendon, kasın bir ucunu kemiğe tutan, kendini kemiğin bir kısmına kalıcı olarak bağlayan bir yapıdır. Kemiğin hareketi, kuvvetin kastan, tendondan kemiğe iletilmesiyle üretilir. Tendon olmadan kaslarınız işe yaramaz et parçalarıdır. İskelet kasları tendonları çekerek hareketi oluşturur ve bu bağlantı kemiği çeker.

Tendonların ek fonksiyonları:

  • Her şeyden önce, kemiğe bir kas bağlar;
  • İkincisi, fonksiyonel hareket üretmek için kas kasılma kuvvetini kemiğe iletirler – mekanik olarak hizmet ederler;
  • Üçüncüsü, tendonlar kas hareketini fonksiyonel hareket ve kas çekme yönünü etkilemek için en uygun pozisyona getirmiştir;
  • Çevredeki dokular içinde kayarak, minimum sürükleme ile gerilme ve çekme kuvvetleri;
  • Yüksek hız hareketi veya ani dış kuvvetin uygulanması sırasında bir kasın yaralanmasını önlemek ve azaltmak;
  • Eklem stabilizasyonu;

Tendon yapısı ve bileşimi?

Her tendon farklı demetlerden oluşur. Bu yapı onları güçlü tutar.

Tendonlar, düzensiz bağ dokusu kılıfları ile daha büyük demetler halinde birbirine bağlanmış, yakından paketlenmiş paralel kolajen mikrofibriller, fibriller ve liflerden oluşur. Çoğu lif, normal fizyolojik stresin yönü olan uzun eksene paralel bir yönde yönlendirilir.

Egzersiz ve Antrenman Koçu
Yiğit Yurtseven

About Yiğit Yurtseven

Hakkımda daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

1 Yorum

  1. Cenk 26 Mayıs 2020 - 23:47

    Bunları bilmek şart değil ama bilsen iyi olur.

Yorum Yaz