evde karın hareketleri

Herkese merhabalar ben Egzersiz ve Antrenman Koçu Yiğit Yurtseven.

Bugün sizlere evlerinizde herhangi bir ekipman gerekmeden üst, alt, yan karın kas gruplarını aktif edecek harika hareketler ‘den bahsedeceğim.

Koronovirüs nedeniyle haftalardır evlerimizde karantina altındayız. Bu süreçte formunuzu korumanız, karın kaslarınızı güçlendirmeniz için sizlere gerçekten işinize yarayacak sizleri gerçekten yoracak birbirinden güzel egzersizler derledim. Bu hareketleri yapmaya başlamadan önce mutlaka boyun kaslarınızı biraz esnetmeniz gerekiyor.

Evde hareketsiz bir şekilde kaldığınızdan dolayı vücudunuzun bir çok yeri gibi boyun bölgenizde hareketsizlikten nasibini almış olacaktır ki küçücük bir zorlamada gereksiz bir şekilde günlerce sizi rahatsız edecek ağrı problemi yaşatabilir.

Karın kası çalışacağınız zemin yumuşak bir zemin olmamasına dikkat edin. Yani bu hareketleri büyük bir koltuğun ya da yatağın üstünde yapmanız doğru olmaz.

1- İlk hareketimiz klasik mekik “Crunch” hareketi olacak bu hareketi sizlerden ricam 30 saniye boyunca 4 set yapmanız. Egzersiz için öncelikle sırt üstü yatın ve ayaklarınızı tüm taban şeklinde yere basın ardından dizleriniz ve ayaklarını arasında 5 parmak mesafe olduğundan emin olun. Topuklarınız ile kalçanız arasında ortalama bir karış mesafe var. Hareket için gövdenizi yukarıya doğru kaldırmanız gerekecek ama boynunuzu hiç bir şekilde ekstra ileriye doğru uzatıp o bölgede hasar yaratmayın. Egzersizi yaparken mutlaka nefes vererek kontrollü bir şekilde yukarıya doğru gövdenizi kaldırın ve aşağı doğru geri gelirken olabildiğince yavaş bir şekilde geri gelerek hareketi yapmaya özen gösterin, bu geri geliş boyunca nefesinizi egzersizle birlikte aynı senkronizasyonda geri alıyor olmanız gerekiyor. Söylediğim gibi 30 saniye 4 set hareketi yapıyorsunuz setler arası dinlenme süresi 20 saniye. Kesinlikle dinlenme süresini daha fazla uzun tutmayın.

2- Diğer hareketimiz “Toe Touch” hareketi. Bu hareketi yaparken yine sırt üstü yatıyorsunuz ve ayaklarınızı komple yukarı doğru kaldırmanız gerekecek. Ayaklarınızı yukarıya doğru kaldırdıktan sonra bel boşluğunuzun oluşmadığından emin olun aksi halde bu durum bel bölgenizde egzersiz sonrası ağrı yaratabilir. Eğer siz dizlerinizi tamamen açarak ayaklarınızı dümdüz bir şekilde yukarıya doğru kaldıramıyor arka bacağınız ve kalçanızın gerginliği sizleri rahatsız ediyorsa bunun için egzersizi yaparken dizlerinizi hafif bir şekilde bükerek ayaklarınızı yukarıya doğru kaldırabilirsiniz. Hareketin hazırlık aşaması için tüm vücut olarak size yandan bakan bir kişi 90 derecelik açıda olduğunuzu görmesi gerekiyor. Eğer söylemiş olduğum 90 derecelik açıyı sağlayadıysanız şu anda egzersiz için hazır konumdasınız. Biraz önce ki crunch hareketinde olduğu gibi bu harekettte de sizden isteğim ayaklarınız yukardayken nefes vererek gövdenizi yukarıya doğru kaldırmanız ve ardından kontrollü bir şekilde geri nefes alarak başlangıç noktasına dönmeniz.
Bu yukarıya kalkış ve iniş ne kadar kontrollü ne kadar izole olursa gövdenizin kalktığı yerde karnınızda ki nefesi tamamen boşaltıp karın kaslarınızı hissettiğiniz noktada 1 saniye kalarak ardından geri dönüşünüzde yine aynı kontrolü ve dengeyi sağlayabilirseniz gerçekten şu anda karın kaslarınızın inanılmaz derecede çalıştığını söyleyebiliriz. Toe Touch hareketini de crunch egzersizi gibi 30 saniye 4 set yapabilirsiniz. Yine dinlenmeler en fazla 20 saniye olacak şekilde kendinizi ayarlayın.

3- Diğer hareketimiz “Plank Knee Tucks” hareketi yani şınav pozisyonuna geçeceğiz ardından dizlerimizi tek tek karnımıza doğru çekeceğiz. Bu hareketi yaparken de omurganızın düz olmasına dikkat edin sırt kaslarınızı sıkın. Elleriniz tam omuzlarınızın altında hizalı olsun ve çok açık olmamasına mutlaka dikkat edin. Şimdi dizlerinizi tek tek olacak şekilde karnına doğru çekmeniz gerekiyor bunun temposu sizin seviyenize bağlı eğer başlangıçsanız yavaş yavaş tek tek dizlerinizi ortaya karnınıza doğru çekebilirsiniz, biraz daha yüksek seviyeyseniz bunu çok hızlı koşar adımlarla yapabilirsiniz. Ama hangi seviyede olursanız olun, kim olursanız olun 🙂 ne yaparsanız yapın kalçanızın pozisyonunuzu bozmayın, kalçanızı aşağı indirerek belinize problem yaratmamaya özen gösterin. Her zaman söylediğim gibi boynunuz omurganızın hizasında olmasına dikkat edin karşıya bakmayın tam olarak yere bakın. Nefes alışverişi tüm egzersizlerde olduğu gibi hareketle senkronize yapman gerekiyor yani bir dizini karnına çekerken kontrollü bir biçimde nefes alıyorsan diğerini çekeceğin zaman vermeye çalış. Hareketin temposu arttıkça bunu organizasyonunu yapmak sende.

Not:Hareketler de teknik çok önemli olduğu için bu kadar üstünde duruyorum nefesiniz ve duruşunuz, harekete başlangıç aşamanız ne kadar doğru ve düzgün olursa bunun için kendinizi ne kadar doğruya alıştırırsanız her işte olduğu gibi başladığı gibi gider.

Plank knee tucks hareketini de diğer egzersizler gibi 4 set yapmanızı istiyorum. Yeni başlayanlar 15 saniye yapsın daha profesyoneller 30 saniye yapabilir. Dinlenmeler ise başlangıç seviyesi için 45 saniye profesyoneller için 30 saniye.

4- Vee bir sonra ki yani dördüncü egzersimiz “Flutter Kicks” bu hareketi gerçekleştirirken tekrardan sırt üstü yatmanız gerekecek sırt üstü egzersizlerde herkesin yaptığı bir yanlış var sırt üstü hareketler yapılırken gereksiz bir şekilde insanların kafasını kaldırma alışkanlığı var hayır yani neye bakıyorsunuz anlamıyorum 🙂 lütfen siz bu hataya düşüp boyun fıtığı olma yolunda ilerlemeyin. Şimdi sırt üstü yattınız ve sırt üstü yattıktan sonra ellerinizi dirsek hizasına kadar neredeyse kalçalarınızın altına doğru sıkıştırın. Şimdi ayaklarınızı yerden bir karış mesafeyle yukarı doğru kaldırdınız ve ardından sağ ayağı solun üstüne doğru sol ayağı ise sağ ayağın üstüne doğru aktif bir şekilde değiştirerek gerçekleştiriyorsunuz. Her harekette olduğu gibi neyi unutmuyoruz? 🙂 Nefes alıp vermeyi unutmuyorsunuz. Bu hareketi de başlangıç seviye 15 saniye yapabilir daha profesyoneller 30-40 saniye yapsın. Dinlenme aralıkları ise başlangıç seviyesi için 40 saniye üst seviye için 30 saniye olacak şekilde kendinizi ayarlayın. Bir çok hareket görüntü itibariyle çok kolaymış gibi görünse bile dikkat etmeniz gereken hususlar gerçekten çok fazla.

5- Son hareketimiz ise benim her zaman her yerde mütemadiyen kullandığım ve kullanacağım “plank” hareketi. Zannediyorum ki bir çoğunuz bu hareketi biliyordur. Gerçekten doğru yapıldığı zaman fiziksel olarak geri dönüşü bol olan efektif bir egzersiz. Çok temel seviyede ki insanlara önerdiğim söylenemez çünkü plank egzersizi aslında göründüğü kadar basit ve kolay bir hareket asla değil. Ben bir çok antrenörün bu hareketi öğrencilerine daha 1. günden yaptırdıklarını görüyorum ve gerçekten hayretler içerisinde kendi kendime söyleniyorum. Bir insanın plank hareketini sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için gerçekten bel ve kalça stabilizasyonu’nun iyi olması şart. Temel seviyenin daha üstünde karın kaslarına sahip olmanız gerektiği çok net.
Neyse çok fazla konuştum artık egzersizle ilgili detaylara gelmem gerek sanıyorum. 🙂
Plank hareketi’nin başlangıcı da yüzüstü olmak zorunda öncelikle dirseklerinizi omuz hizasında yere koyun bunu yaparken bir bacağınızın dizi yerde olacak diğer bacağınızın ayağı yerde olacak bu bizim tam olarak harekete hazırlık kısmımız. Egzersize başlamak için yerde olan dizinizin ayağını bir diğer ayağınızın yanına alarak dizlerinizin yerle bağlantısını kesiyorsunuz ve şu anda sizi yerden yukarda tutan tek şey dizleriniz ve ayaklarınız. Böylelikle baktığımız zaman tüm yük nerede? Tüm yük sizin vücudunuzun orta kısmında şu anda sizi taşıyan kas grubunuz ağırlıklı olarak karın kaslarınız demem yanlış olmaz. Bu egzersiz “izometrik” diye adlandırdığımız kasılma türünden bir egzersiz oluyor. Yani sadece stabil bir şekilde durmanız gerekiyor. Dururken ne yapmanız gerek? Elbette nefes alıp vermeniz her zaman ki gibi şart! 🙂 kalçalarınızı ve bacaklarınızı da hissderek kasıp gevşetseniz valla hiç fena olmaz. Tüm odağınızı karın kaslarınıza vermeyi unutmayın. Kalçanız çok yukarda olmayacak. Özellikle de kalçanızı aşağı doğru düşürmemeye özen gösterin çünkü kalçanız aşağı doğru düşerse beliniz doğru pozisyonunu kaybedecek ve bu durum sizi sıkıntıya sokacaktır.
Plank hareketini de 4 set yapmanızı istiyorum başlangıç seviye için 15 saniye diyorum ileri seviye için ise 30-45 saniye arası idealdir diye belirtiyorum. Dinlenme süreleri ise başlangıç seviye 30 saniye ileri seviye ise 15 saniye olmasını istiyorum.

Evet arkadaşlar bugün sizlere evde ekipmansız bir şekilde çalışabileceğiniz 5 tane birbirinden iddialı karın kası egzersizi yazdım. Tüm hareketlerin tekniğiyle ilgili detayları apaçık anlattığımı düşünüyorum. Tüm egzersizler ortalama 4 set olacak şekilde programlandı. Sizden rica egzersizlerin setleri arasında ki dinlenme sürelerine ciddi anlamda dikkat etmeniz. Eğer benim söylediğimden daha fazla dinlenirseniz karın kaslarınıza istediğim stresi yükleyemem ve sizin için düşündüğüm “öldürücü karın” antrenmanını gerçekleştirememiş oluruz.
Yazımın sonlarına gelirken sırt, bel, boyun ağrıları yaşayanlar, masa başında çalışanlar, postür bozukluğu problemi olanlar için “Yiğit Yurtseven” Youtube Kanalım’da “omurga sağlığı” adı altında bir video çekmiştim şimdilik idare edin diye onun video linkini buraya bırakacağım gelecek yazımda o hareketleri detaylı bir şekilde sizlere yazacağım.
Umarım birilerini aydınlatabilmişimdir, vakit ayırıp tüm yazıyı okuduysanız öncelikle size helal olsun diyorum ardından esenler dileyip hoşça kalmanız temennilerinde bulunuyorum. Fit ve sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle, kendinize çok iyi bakın.. 🙂

Yiğit Yurtseven ile Evde Ekipmansız Karın Egzersizleri

About Yiğit Yurtseven

Hakkımda daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

34 Yorum

  1. Adnan Kiler 12 Nisan 2020 - 14:45

    kesinlikle harika bir yazı olmuş hocam verdiğiniz bilgiler hem özgün hem detaylı bravo #Yurtseventeam

    • Yiğit Yurtseven 12 Nisan 2020 - 15:58

      Çok teşekkür ederim Adnan bey.

      • Sema Atasoy 13 Nisan 2020 - 00:53

        Hocam benim altı ay önce bir doğum yaptım dolayısıyla en çok ihtiyacım olan hareketleri o kadar net anlatmışsınızki teşekkür ederim forma girmek için sizi takip edeceğim 🙂

  2. NİL 12 Nisan 2020 - 15:16

    Merhaba bu yararlı bilgi için teşekkür ederiz Yiğit hocam bir soru soracağım , alt karın için en etkili hareket olarak ne öneriyorsunuz?

    • Yiğit Yurtseven 12 Nisan 2020 - 16:05

      Yazımda vermiş olduğum egzersizlerin hemen hemen hepsi “abdominal” kasınızı bir bütün olarak fazlasıyla aktif edecek ve gerçekten karşılığını alacağınız hareketlerden oluşmuştur Nil hanım.
      Spesifik olarak alt karın kas grubu diye karın kasını ayır(a)mam çünkü bu kas grubu bir bütündür size buradan şu hareket inanılmaz iyi çalıştırır demem yanlış olabilir.
      Fakat ben sizi yanıtsız bırakmamak adına bu yazıda ki “toe touch” hareketini daha fazla tekrar ve set olarak yapmanızı öneriyorum.

      • Canan 12 Nisan 2020 - 21:41

        Yiğit hocam tavsiyelerinizi eksiksiz uyguluyorum gerçekten kısa sürede faydasını gördüm bu değerli bilgilerinizden dolayı teşekkür ederim
        Başarılar

        • Yiğit Yurtseven 12 Nisan 2020 - 21:47

          Devamı gelecek diğer egzersiz serilerinin mutlaka takipte kalın, rica ederim, sağolun..

      • Okan Eroğlu 13 Nisan 2020 - 01:41

        Çok faydalı ve egzersizleri kolayca anlayabileceğimiz bir yazı olmuş hocam elinize sağlık. Özellikle karantina günlerinde bu hareketleri sıkça yapmamız gerektiği aşikar.
        Teşekkürler.

        • Yiğit Yurtseven 13 Nisan 2020 - 01:49

          Kesinlike düzenli bir şekilde egzersizleri yapmanız şart Okan bey. Rica ederim.

  3. Cezmi Can Yılmaz 12 Nisan 2020 - 21:36

    Yiğit hocam isminizi ve çalışma disiplininizi gerçekten takdir ediyorum. Şu zoelu süreçte bile işinizden taviz vermeden birşeyler yapmaya çalışmanız takdiri hak ediyor. Sadece 5 egzersizle bile neler yapılacağını bizlere detaylı şekilde anlattığınız için teşekkür ederim.

    • Yiğit Yurtseven 12 Nisan 2020 - 21:39

      Elimden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyorum Cezmi bey. Güzel yorumunuz ekstradan motivasyon oldu bana çok teşekkür ediyorum..

  4. Emre Ç. 12 Nisan 2020 - 21:42

    Tüm dünya ve ülkemizin yaşadığı bu zorlu süreçte keyifle takip ettiğimiz nadir insanlardansınız Yiğit hocam. Mesleğe ve spora olan müthiş saygı. Tam bir profesyonellik. Yolunuz açık olsun, başarılar.

    • Yiğit Yurtseven 12 Nisan 2020 - 21:46

      Çok teşekkür ederim Emre bey keyifle takip etmeye devam etmeniz için çabalayacağım, güzel günler çok yakın merak etmeyin..

  5. Aslı Demir 12 Nisan 2020 - 21:44

    Teşekkür ederim o kadar güzel ve ayrıntılı anlatmışsınızki hiç zorlanmadan yapabilirim hareketleri

    • Yiğit Yurtseven 12 Nisan 2020 - 21:48

      Planladığım şekilde olumlu sonuç vermiş demek detaylı yazım bunu görmek beni mutlu etti, rica ederim.

      • Kerem Ozguven 13 Nisan 2020 - 00:59

        Evde egzersiz yapmak cok iyi. Sizin gibi uzman birinden bilgi almak cok sevinirici. Harika bilgiler icin tesekkurler

  6. Nalan ölçücu 12 Nisan 2020 - 21:48

    Yiğit Bey teşekkür ederiz.Evimixde bizi fitlestirdiginiz için
    Programlarınızı takip ediyorum.Cok başarılısınız.Tebrik ederim.Sevgi ve saygılarla

  7. Kadir 13 Nisan 2020 - 00:52

    Harika bir yazı olmuş devamı için takipteyiz hocam.

  8. Ege Yılmaz 13 Nisan 2020 - 00:59

    Hocam bu günlerde gerçekten ihtiyacımız olana cevap veriyorsunuz çok güzel bir anlatım olmuş hiçbir soru işaretine yer yok açıklamalarınızda

    • Yiğit Yurtseven 13 Nisan 2020 - 01:00

      Süper Ege bey çok sevindim memnun kalmanıza.
      https://www.youtube.com/yiğityurtseven
      Youtube kanalımı da ziyaret edin mutlaka.. 🙂

      • Mustafa Emre Özkan 13 Nisan 2020 - 02:46

        Detaylar her zaman önemlidir. Tarzını, yazına aktarmışsın. En kısa zamanda deniyorum ve ayrıca video talebinde bulunuyorum.

        • Yiğit Yurtseven 13 Nisan 2020 - 23:38

          En kısa zamanda karın kası antrenmanı videosu sizlerle olacak, teşekkürler..

  9. Caner Gürsoy 13 Nisan 2020 - 01:01

    Hocam benim sorunum boyun bölgesinde onun içinde önerilerinizi bekliyorum

    • Yiğit Yurtseven 13 Nisan 2020 - 01:02

      Omurga sağlığı ile ilgili Youtube videomu yazımın altına bıraktım göz atabilirsiniz Caner bey..

  10. Serkan 13 Nisan 2020 - 01:01

    Profesyonellik her zaman farkini gosteriyor. Evden calistigimiz su donemde tam ihtiyacimiz olan bilgiler.

    Tesekkurler,
    Serkan

  11. Çağlar Bey 13 Nisan 2020 - 02:00

    Evde yapmamız için harika bir karın antrenmanı olmuş hocam. Sizden ricam evde yapılacak spor hareketleriyle ilgili daha çok yazılar yazmanız. Bu antrenman programları çok işimize yarar.

  12. […] geçen ki yazım https://www.yigityurtseven.com/evde-5-egzersizle-nasil-karin-kasi-yaparim/ oldu bu sefer ise sizlere “Omurga Sağlığınızı Korumanız” adına 5 tane egzersiz […]

Yorum Yaz