Bedenini “SEV” ve Ona “İYİ” Davran
Merhabalar, Ben Uzman Fizyoterapist Zeynep Ece Öndeş. Yaşadığımız bu dönemde ne kadar sorguladık ve anladık değil mi sağlığımızın önemini. Peki hiç düşündünüz mü ? Son zamanlarda sağlığım için neler yaptım yada bu içinde yaşadığım bedene nasıl bakıyorum ? Ben ondan şimdilik mennunum ama o acaba benden mennun mu ? 🙂
Hadi o zaman geçirdiğimiz bu süreci kendi bedenimizle alakalı bir şeyleri değiştirmemiz için kullanalım.
Sedanter bireyler üzerinden konuyu değerlendirdiğimizde ; Uzun zamandır geçmeyen diz ağrılarımız mı var yada bel, boyun…. Bu liste böyle uzayıp gider.
Bedenimizde bizim için en büyük sinyal “AĞRI” hissidir. Peki siz bu hisse, bedeninizdeki bu çağrıya ne kadar kulak veriyorsunuz ?
Yanıtları duyar gibiyim. O yüzden öncelikle kendi bedenimize karşı farkındalığımızı artırmamız gerekiyor.
Emin olun sağlıklı bir beden (kas, eklem vb açıdan) çoğu hastalığı daha kolay atlamamızı sağlıyor. Doğru yapılan egzersiz ve doğru beslenme ile hastalıklara yakalanma riskimiz yüksek oranlarda azalıyor.
Kulağıma yine bazı cümleler geliyor ? Uzun zamandır bel, diz vb. ağrılarım var ama doktora gitmeye sonra fizik tedavi sürecine üşeniyorum yada istemiyorum. Öncelikle siz bu ağrılara kulak vermezseniz zaten istemeseniz de bu süreçleri yaşamak zorunda kalabilirsiniz. Hadi silkelenelim ve bedenimize iyi davranalım.
Herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurup şikayetiniz hakkında doğru tanıyı aldıktan sonra eğer uygun görülürse fizik tedavi süreci başlar. Ve emin olun doğru uygulandığında fizyoterapi çoğu kas,eklem vb.rahatsızlıklar da büyük iyileşme sağlıyor. Bu süreçte egzersiz yapmanın mantığını ve temelini kavrıyorsunuz.
Tüm fizik tedavi sürecine uyduktan ve düzenli egzersizlerinize çalıştıktan sonra çok daha aktif hareketlere ve aerobik egzersizlere hazır hale geliyorsunuz. Bu süreçte sizlere bizler yani fizyoterapistler yardımcı olabilir yada işinde profesyonel egzersiz ve antrenman koçları yardımcı olabilirler.
Ve emin olun bunlar için çok çaba sarf etmenize gerek olmayacak. Burada önemli olan sürerliliğini devam ettirmek.(Kast ettiğim sadece mekanik açıdan problemleri olan bireylerle alakalı eğer herhangi bir ameliyat yada nörolojik açılar gibi sıkıntılarınız varsa süreç değişkenlik gösterebiliyor.)
Ne kadar basit anlatıyorsun ama o kadar basit değil ! gibi cümleler söylüyorsunuzdur. 🙂 Emin olun o kadar “BASİT”. Eğer bedeninizde ki çağrıya çabuk cevap verirseniz ağrılarınızdan da o kadar çabuk kurtulursunuz.
Yukarıda da bahsettiğim gibi bu süreci kendi bedenimize karşı farkındalığımızı artırmak için bir fırsat olarak görelim. Bu süreçte size ”DOĞRU” şekilde yardımcı olabilecek alanında uzman(doktorlar, fizyoterapistler, egzersiz uzmanları vb.) insanlar var. Önemli olan araştırmak ve gerekeni yapmak.
İşin özüne gelecek olursak “Bedenini sev ve ona iyi bak”.